Чому спати в прохолоді корисно?

Чому спати в прохолоді корисно?

Напевно, у вас теж так було: перед сном ви відкриваєте вікно, щоб трохи провітрити, а ваша друга половинка негайно вимагає прикрити його. Ось головний аргумент, який допоможе вам вийти переможцем із цієї суперечки: виявляється, зі зниженням температури покращується якість сну, тому що організм краще виробляє мелатонін – гормон, який регулює життєві цикли.

   «Нам необхідний мелатонін, щоб швидше засинати, – пояснює доктор Вітні Робан, яка займається вивченням сну. – У холодній кімнаті температура тіла знижується швидше, що призводить до посиленого вироблення цього гормону». Як вважає доктор Робан, найкомфортніша температура приміщення коливається від 15 до 20 градусів. У таких умовах виробляється найбільше мелатоніну, а також нормалізується процес зміни сонних фаз. «У холодній кімнаті ви не тільки швидше засинатимете, а й вранці почуватиметеся краще, ніж зазвичай», – пояснює Робан. Якщо ви прокидаєтеся вночі через те, що вам стало жарко, організм не встигає пройти через фазу глибокого сну, і в результаті, вже зранку, ви почуваєтеся втомленим.

   Температура повітря в кімнаті – один із багатьох факторів, від яких залежить якість сну. Команда нью-йоркського готелю Equinox під час проектування номерів консультувалася із доктором Дженніфер Мартін, яка вивчає сонні фази. Виявилося, що у темних, тихих та прохолодних приміщеннях люди засинають у рази швидше. Головний менеджер готелю розповів, що компанія провела десятки досліджень, щоб гостям було комфортно в номерах. У кімнатах встановили цупкі жалюзі, посилили звукоізоляцію. Також у двомісних номерах кладуть по дві ковдри (це, до речі, чудовий лайфхак для тих, у кого друга половина спить як гусениця у коконі). Найголовніше, у всіх номерах за замовчуванням встановили температуру 18 градусів. «Кожна кімната обладнана системою затемнення та охолодження. Гості самі можуть регулювати показники у разі потреби», – розповідає адміністратор готелю.

Доктор Робан поділилася кількома порадами, як зробити свій сон міцнішим у домашніх умовах.

  1. Купуйте розумну ковдру

Для комфортного сну вам знадобляться не тільки свіжа постільна білизна та ортопедичний матрац. Робан радить обзавестися гаджетами, які стежитимуть за вашим сном. Наприклад, ковдра, що регулює температуру, щоб організм не перегрівався. А матрац, поділений на дві зони, температуру кожної з яких можна змінити в залежності від уподобань людини, ідеально підійде для сімейних парочок.

  1. Змініть піжаму або зовсім роздягніться

Носіть речі з натуральних дихаючих тканин (наприклад, бавовни) або взагалі лягайте в ліжко без одягу. Доведено, що якщо спати голим, то покращується кровообіг, знижується ризик шкірних захворювань, а сексуальне життя стає активнішим.

  1. Вивчіть обстановку

Все, що знаходиться довкола вас, може вплинути на температуру в кімнаті. Наприклад, щільні фіранки не пропускають свіже повітря, а постійно включений кондиціонер, навпаки, знижує температуру нижче за норми. Радимо у денний час засмикувати штори, щоб приміщення не нагрівалося надто сильно (це особливо важливо влітку).

  1. Пийте більше води

Знаєте, чому під час тренувань ваше обличчя червоніє? Так організм намагається знизити температуру тіла за рахунок розширення кровоносних судин та виведення тепла через шкіру. Якщо ви зневоднені, цей процес сповільнюється. Дотримання водного балансу допоможе вам охолонути, а заразом виведе всі зайві шлаки та токсини.

Бажаємо всім знайти баланс у питаннях сну та температурного режиму та спати солодко зі своєю другою половинкою.