Фаза швидкого сну в людей, які перебувають у шлюбі

Фаза швидкого сну в людей, які перебувають у шлюбі

 

Як ми згадували в попередній статті про фазу швидкого сну, мозок у цій стадії, так само активний, як і в стані неспання, просто його активність організована по-іншому. Вчені досліджували цей аспект з різних сторін і з'ясували, що фаза швидкого сну в людей, що перебувають у шлюбі, виявилася довшою, ніж у неодружених і незаміжніх. Так, в останніх фаза швидкого сну становить 62,8 хвилин, а люди, які перебувають у шлюбі, у фазі швидкого сну проводять близько 76,5 хвилин. Такий результат отримали вчені з Норвегії, коли проаналізували фази сну в одружених (заміжніх) людей і тих, хто ніколи не перебував у шлюбі. Вчені вважають, що, можливо, вся справа в почутті захищеності й низьких рівнях стресу в людей, які перебувають у шлюбі. Дослідження опубліковане у Frontires in Psychiatry.

Сон людини ділиться на фази швидкого та повільного сну, які повторюються за ніч. Повільний сон настає зазвичай відразу після засинання. Вчені вважають, що він важливий для процесів запам'ятовування та структурування пам'яті після неспання. Фаза швидкого сну набагато коротша (10-15 хвилин) і слідує за фазою повільного сну, замикаючи цикл. Усього за ніч таких циклів може бути близько п'яти, причому частка швидкого сну поступово зростає.

Під час фази швидкого сну спостерігається підвищена активність головного мозку, частішає дихання і серцебиття. Фаза швидкого сну відіграє важливу роль у підтримці нормального функціонування організму. При цьому саме ця фаза вважається найуразливішою для впливу зовнішніх факторів. Безсоння, депресія, стрес – показники того, що в людини порушена фаза швидкого сну. Вчені довели, що фаза швидкого сну впливає на тривалість життя, а саме: зниження тривалості фази швидкого сну пов'язали зі збільшенням смертності.

Хенніг Йоханнес Древс (Henning Johannes Drews) та Аніка Древс (Annika Drews) з Норвезького Університету науки та технологій вивчили вплив шлюбу на тривалість швидкого сну. Вони використовували дані з дослідження Sleep Heart Health Study. Його учасникам проводили полісомнографію (дослідження сну) у домашніх умовах: на отриманих діаграмах (гіпнограмах) вимірювали тривалість фаз сну. В учасників дослідження також зібрали соціо-демографічні дані, а потім розділили їх на дві групи по 69 осіб у кожній: одружені та ті, які в шлюбі ніколи не перебували. Групи порівняли, використовуючи критерій Стьюдента чи критерій Вілкоксона.

У людей, які перебувають у шлюбі, тривалість фази швидкого сну була більшою, ніж у ніколи не одружених: у середньому 76,5 хвилин проти 62,8 хвилин (p = 0.003). У них також виявився більший відсоток швидкого сну за ніч (20,5 % проти 17,1 %, p = 0.001). Фаза повільного сну не відрізнялася між групами (p ≥ 0.29).

Це дослідження доводить, що близькі відносини у шлюбі (і сон разом) пов'язані зі збільшенням фази швидкого сну. Вчені пояснюють отримані результати тим, що швидкий сон виступає як сполучна ланка між подружніми стосунками та психічним здоров'ям. Також швидкий сон залучений у формування епізодичної (про автобіографічні події) та емоційної пам'яті, що пов'язана з соціалізацією. Сон із партнером створює почуття захищеності, зменшує рівень стресу, а також підтримує температуру тіла (під час фази швидкого сну здатність підтримувати температуру знижується). Серед обмежень у дослідженні вчені називають неможливість отримати дані про те, що люди, які не одружені, дійсно спали одні. У майбутньому вони збираються провести дослідження з ретельнішим поділом людей, які сплять разом, і людей, які сплять на самоті.

Фаза швидкого сну зберігає багато загадок і досі широко досліджується. Японські нейробіологи кілька років тому визначили сукупність нейронів, які контролюють стадію швидкого сну. Виявилося, що ці нейрони знаходяться у Варолієвому мості.